sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Loma Pärnussa

OIimme hieman myöhässä 60 huollossa Pärnussa Estonia SPA Hotellissa, Pargi Majassa. Ennen lähtöä hieman huolestutti minkälaiseen porukkaan olemme menossa.

Lähtöpäivä tuli, Matka-Ärrä tuli hakemaan oikein Koivulahdesta.

Lauantaina ajoimme Helsinkiin ja yövyimme Cumuluksessa.

Sunnuntaiaamuna sitten Eckerön laivalle ja Tallinnaan josta jatkoimme suoraan Pärnuun. Tietenkin pakolliset tauot huomioiden.

Matka-Ärrä on tuonut väkeä tänne jo 16 vuoden ajan joten hänelle kaikki oli tuttua. Sisäänkirjoittautumiset ja viikko-ohjelmat olivat hallinnassa. Lääkärintarkastus ja hoito-ohjelman teko kesti noin 10 minuuttia.

Maanantaiaamusta hoidot sitten alkoivat. Oli mm lämpöä, osahierontaa, porekylpyä ja vesijumppaa. Kolme kertaa päivässä saatiin suuhunpantavaa.

Maanantai iltapäivänä oli opastettu kiertoajelu ja kävely keskikaupungilla. Oppaan oli paikallinen kyky jolla leukaperät olivat kovin löysällä. Juttua ja vitsejä tuli solkenaan, toki aina välillä ihan oikeata ja asiallista tietoakin. Meille selvisi sekin mikä on kylmin auto; no mersu tietenkin kun naisilla jotkja istuvat mersussa on turkki päällä. Kuulimme myös että pari viikkoa tsunamin jälkeen oli merivesi noussut Riiassa noin 1,4 m. Hotellin seinässä on viiva muistona tapauksesta. Rantahuviloissa on tehty kovat remontit, vakuutusyhtiöt ovat korvanneet noin 30 euroa, kun vakuutus ei koskenut tulvaa. Moni talo on myynnissä, osa korjaamattomina ja halvalla. Saadun tiedon mukaan on seuraava tulva jo ennakoitu ja vielä kovempana. Kannattanee jättää ostamatta ranta-alueelta.

Tiistaina iltapäivällä lähdimme mukaan ostoskierrokselle. Vaikka Pärnu on ennestään tuttu on kiva kuulla mitä on jäänyt itseltä huomoitta. Jos se eilinen opas oli hyvä suustaan niin ei Reijo paljon häviä jos ollenkaan. Kävimme tehtaanmyymälöissä ja kauppoissa joissa emme olleet aiemminlla käynneiilä käyneet. Aina jotain uutta.

Keskiviikkona oli käynti Riiassa. Aamulla lähdettiin ja illalla tultiin takaisin, 13 tunnin retki. Kiersimme bussilla paikallisen oppaan kanssa ja välillä kävellen vanhaa kaupunkia katsellen. Söimme Lidossa, valtavan suuressa hirsisessä ravintolassa hyvää ruokaa ja taas jatkoimme kaupunkiin tutstumista. Paluumatkalla ”tuhlasimme” latit kyläkaupassa, Ostimme ohjeen mukaan Riga balsamia. On kuulemma hyvä lääkkeenä kaiken laisiin ”kremppoihin”.

Torstaina jatkuin hoidot ohjelamna mukaan aamupäivällä ja lounaan jäälkeen kävimme kaupunkikävelyllä. Ostimme liput huomiseen Jazz –konserttiin; Ted Curson soittaa solistina. Musiikkimajassa oli WiFi joten käytin tilaisuuden hyväkseni ja luin postit. Paula oli lähettänyt käännettävää. Kaasusta oli tullut kutsu syksyn palaveriin ja kilpailijalta tarjous. Kiva kun ovat vihdoin kiinnostuneita karavaanarien polttaman kaasun myynnistä. Illalla oli tarkoitus mennä yhteisiin rientoihin mutta menemättä jäi. Tämä reippailu ramasee. Käänsin tekstiä Paulalle ja katoimme hieman TV:tä, Suomen ykkönen ja kakkonen näkyy 75 muun kanavan joukossa.

Perjantai alkaa jo olla rutiinia. Viimeinen täysi päivä, samat hoidot. Aamulla tuli hieman lumihiutaleita, ei toki näkynyt maassa. Aamupäivän hoitojen ajan tuli koko ajan jotain valkoista alas. Maa oli kuitenkin niin lämmin että maahan ei lumi jäänyt.

Koko viikon ihmettelimme paikallisten vanhusten intoa haravoida syksyn lehtiä yömyöhään vaikka puissa oli vielä melkein kaikki jäljellä. Lehdet laitettiin mustiin muovisäkkeihin.

Illalla olimme sitten Ted Cursonin konsertissa. Hän aloitti Miles Davisilla ja Charley Parkerilla soittaen välillä rauhallista tunnelmamusiikkia ja päätti potpuriin vanhoja tuttuja standardeja.

Lauantai on lopun alkua. Aamiaisen jälkeen pari hoitoa, pakkaaminen ja lounaan jälkeen kotiin. Toivottavasti sää on parempi kuin uutisissa on sanottu. Emme kaipaa myrskyä Suomenlahdelle emmekä sohjoa maantielle vaikka ei itse tarvitsekaann ajaa.

Kaiken kaikkiaan matka oli kiva ja vastasi odotuksia. Kiitokset Osuuspankille ja erityisesti Matka-Ärrälle / Reijo Järviselle sekä tietenkin matkaseuralle. Jäi tunne että tämän voi uusia.